Přednáška "Zmizelý židovský hřbitov u Libeňského mostu"

25.06.2018 17:00
Dovolujeme si Vás pozvat na poslední předprázdninovou přednášku z cyklu o historických hřbitovech, která se bude věnovat již téměř zmizelému židovskému hřbitovu v předpolí Libeňského mostu (Palmovka). Přednáška se uskuteční v pondělí 25. června od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14 října 15, Praha 5.
 
Historie židovské Libně se plnila po několik staletí, ale II. světovou válkou byla téměř přerušena a dnes již zbývá z místních památek pouze minimum. Přitom tamní židovské osídlení bývalo druhé nejvýznamnější na území dnešní Prahy, hned po Židovském Městě pražském. Starý židovský hřbitov v Libni, datovaný až do 16. století, je dokladem arogance dvou mocí: nacistické, kdy se po II. světové válce do Libně vrátil pouze nepatrný zlomek židovských obyvatel, a komunistické, která pokračovala v ničení židovských památek a v roce 1965 nechala hřbitov zasypat. Na povrchu hřbitova vše bohužel připomíná pouze informační tabule, část dochované původní zdi. Co se ale skrývá pod povrchem? 
 
Více na přednášce Adama Scheinherra, zakladatele iniciativy Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat a člena iniciativy PRAHA SOBĚ. 
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.