Biskup Thun má narozeniny!

17.04.2023 17:00

Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na komponovaný program u příležitosti dubnových výročí významných osobností pohřbených na Malostranském hřbitově. Představíme mj.  malíře Josefa Vojtěcha Hellicha, autora slavného portrétu B. Němcové, Vincence Morstadta, díky kterému známe podobu Prahy 19. století, hudebního skladatele a pedagoga Václava Jana Tomáška či posledního pasovského vládnoucího knížete-biskupa Leopolda Thuna-Hohensteina, mecenáše a majitele usedlosti Cibulka. Připomeneme i únorové kulaté výročí hudebníka Jana Václava Sticha - Giovanniho Punta (1746-1803). 

 
Hudební část programu bude v režii Heinricha Ignaze von Biber  (12.08.1644, Stráž pod Ralskem –03.05.1704, Salzburg), významného houslisty epochy středního baroka, kapelníka a skladatele, kterého stihl obdobný osud jako Giovanniho Punta.  Základy hudebního vzdělání získal patrně přímo ve svém rodišti známém tehdy jako Wartenberg. Ve studiích pokračoval na některém z jezuitských gymnázií v českých zemích. Po dramatickém odchodu ze slavné kapely olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna zakotvil natrvalo v Salzburgu. Roku 1690 byl císařem Leopoldem I. dokonce povýšen do rytířského stavu. Ve snaze udobřit si olomouckého biskupa zasílal do Kroměříže autografy svých nových kompozic, které jsou dodnes ozdobou tamního arcibiskupského hudebního archivu. Je přinejmenším pozoruhodné, že věhlas hráčského umění tohoto muže přetrval až do počátku 19. století.
 
Heinricha Ignaze von Biber představí muzikolog a kurátor Lobkowiczkého hudebního archivu Petr Slouka.
 
Oslava se uskuteční v pondělí 17.04.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 15, Praha 5.
 
Vstup zdarma, bez registrace a bez bariér.
 
Těšíme se na Vás!